Anders Kinetic miniskotare både stark och effektiv

Kinetic minskotare är ett bra alternativ till Alstor.
Anders Wård i Hedesunda har nyligen investerat i en Kinetic T8 H minskotare. Tillsammans med ett huggarlag snyggar han just nu till skogen runt ett villaområde i Sandviken. Maskinen klarar utan problem stora stockar. Lastförmågan är 3.000 kilo och maskinen väger 2.230 kilo.

Anders Wård från Hedesunda, cirka 3 mil söder om Sandviken driver sedan 2010 företaget Anders Wård Entreprenad. Sedan tidigare  har företaget en Volvo ECR55 bandgrävare och L30G hjullastare. Den senaste investeringen är en miniskotare från Kinetic.

Kinetic T8 H skotaren har en lastförmåga på 3 ton och drivs av en Yanmar diesel på 26 hästkrafter via variator och mekanisk växellåda. Maskinen har drivning på alla åtta hjul och väger med hytt 2230 kilo.

Vid Anläggningsvärldens besök jobbar Anders med ett huggarlag på fem personer som avverkar skadade, överstora och sjuka träd i ett villaområde strax utanför Sandviken.

Kinetic är riktigt stark med grip från country
Enligt Anders Wård är kranen otroligt stark och stabil. Tack vare stödbenen står maskinen stadigt vid lastning.

Uppdraget sköts av Högbo Bruks AB som är ett kommunalt bolag inom Sandvikens kommun som förvaltar drygt 5.000 produktiv skogsmark. 

Huggarlaget som Anders jobbar med hugger, kvistar och kapar timmer som Anders kör fram till en välta i villaområdet. Det första som slår en är att maskiner är så stark. Fullstora granstockar är inget problem. Tack vare stödbenen står maskinen stadigt vid lastningen. Kinetic T8 H finns med två olika kranar. 500 utskjutskran max räckvidd 5,0 meter standard och 550 utskjutskran med max räckvidd 5,5 meter. På Anders maskin sitter kranen med den korta räckvidden.

”Maskinen har en otroligt stark och stabil kran med högt sväng-moment”

– Det är en otroligt stark och stabil kran med högt svängmoment. Maskinen som helhet är mycket stabil trots det lilla formatet. Som helhet är jag hur nöjd som helst med maskinen, säger Anders.

kinetic minskotare har bra terrängegenskaper
Tack vare drivning på alla 8 hjul är framkomligheten i brant terräng inga problem för Kinetic-skotaren

Bränsleförbrukningen ligger på drygt 1 liter per timme och maskinen har tre växlar fram och en backväxel. Maxhastighet är 25 kilometer per timme. Maskinens bredd är 1,6 meter och totallängden är 5,79 meter som kan minskas med 60 centimeter hydrauliskt. Lastytan är  1,1 kvadratmeter.

Anders Wård har även andra uppdrag på gång för den nya maskinenen. Bland annat att dika på en torvtäkt i Hedesunda med gripskopa där maskinens låga vikt kommer till sin rätt.

Kinetic har aviserat att man har en uppföljare till T8 H på gång (K325) med bland annat större hytt. Man lanserar även en helt ny maskin (K437) som lastar 4 ton med en lastarea på 1,43 kvadratmeter och den kommer med en 37 hästkrafters motor och 31 tums hjul. Kinetic representeras i Sverige av Höglandets Energiautomatik i Bodafors.

Här kan du läsa fler nyheter inom skogsmaskiner

Länkt till Höglandets Energiautomatik. (Heaab Maskin)

© Anläggningsvärlden 2022.
info@anlaggningsvarlden.se

Anders wård
Maskinen har en otroligt stark och stabil kran med högt sväng-moment, säger Anders Wård, entreprenör i Hedesunda.