”Amerikanska virkeskriget gynnar svenska sågverken”

De svenska sågverken gynnas av de uppblossande handelskrigen mellan USA och Kanada över den kanadensiska exporten av sågade trävaror. det menar Stephen Wyatt, som varit gästprofessor vid SLU under sommaren.

I princip har det varit frihandel mellan USA och Kanada i 35 år. Med undantag för trävaror, som i 200 år varit en källa till konflikt mellan grannländerna i Nordamerika. 

75 procent av virket som Kanada exporterar går över gränsen till USA. 30 procent av trävarorna som förbrukas i USA kommer från grannen i norr.

– USA behöver Kanada, och Kanada behöver USA för att hålla skogsindustrin och skogssektorn levande, säger Stephen Wyatt, gästprofessor vid SLU under sommaren.

Sedan kriget 1838 var det fred fram till 1980-talet, då de kanadensiska sågverken anklagades för att dumpa priserna på virke till USA. Detta eftersom kanadensarna inte behövde betala fullt ut för vad timret kostar att ta ur de mestadels statligt ägda skogarna.

”När nästa handelsavtal förhandlas fram kommer Sveriges möjlighet att exportera till USA förmodligen att falla tillbaka till en grundläggande nivå”

– Vi sköter skogarna för en mängd andra användningsområden. Och det finns kostnader för det. Industrin betalar inte hela priset för skogsskötseln eftersom industrin bara får en del av fördelarna, säger Stephen Wyatt, som till vardags är professor i Moncton i Kanada.

Sedan 1986 har det varit perioder av fred med handelsavtal och konflkter när avtalen löp ut. 1986, 1991, 2001 och 2017 har det brutit ut handelskrig, där USA infört strafftullar på de kanadensiska trävarorna.

När trävarorna från Kanada blir dyrare öppnas möjligheter för andra länder att exportera till USA. Under de två senaste timmerkrigen, det från 2001 till 2006 och det som pågått sedan 2017, har den svenska exporten av sågade trävaror ökat kraftigt till USA. Från 2016 till 2022 ökade den svenska exporten med hela 491 procent.

Enligt Stephen Wyatt finns det ett samband där exporten från Sverige ökar under pågående timmerkrig och när väl Kanada och USA har ett avtal så kommer exporten att falla.

– Gör det bästa av situationen medan timmerkriget fortfarande pågår. När nästa handelsavtal förhandlas fram kommer Sveriges möjlighet att exportera till USA förmodligen att falla tillbaka till en grundläggande nivå, säger Stephen Wyatt.

– Förklaringen är enkel. Kanadensiska producenter kan sätta varorna på ett tåg till den amerikanska marknaden. Att frakta dem på en båt hela vägen över Atlanten kommer alltid vara dyrare.

Här kan du läsa fler nyheter inom skogsbranschen

© Anläggningsvärlden 2024
info@anlaggningsvarlden.se