500 000 kubikmeter fälldes av Alfrida

Stormen Alfrida fällde minst 500 000 skogskubikmeter skog visar Skogsstyrelsens första övergripande inventering. Hårdast drabbat är Stockholms och Uppsala län. Foto: Bengt Dannberg.
Stormen Alfrida fällde minst 500 000 skogskubikmeter skog visar Skogsstyrelsens första övergripande inventering. Hårdast drabbat är Stockholms och Uppsala län. Foto: Bengt Dannberg.

Stormen Alfrida fällde minst 500 000 skogskubikmeter skog visar Skogsstyrelsens första övergripande inventering. Hårdast drabbat är Stockholms och Uppsala län.

Under torsdagen och fredagen har Skogsstyrelsen gjort de första övergripande inventeringarna för att bedöma skadeläget i skogen efter stormen Alfrida och de hårda vindar som framförallt drabbade områdena kring Uppsala, Stockholm och Gotland tidigare i veckan.

– Vår bedömning är att minst 500 000 skogskubikmeter fälldes av stormen Alfrida och att de största skadorna är i Stockholms län och då framförallt i Norrtälje kommun, säger Hans Källsmyr, skadesamordnare på Skogsstyrelsen.

Förutom i dessa områden har Skogsstyrelsen fått rapporter om skador runt om i södra och mellersta Sverige. Det handlar främst om enstaka fallna träd, framförallt längs hyggeskanter och i nygallrade skogar.

– Totalt sett är det inte så stora skador, om vi jämför med andra stormar som till exempel Gudrun 2005 och Per 2007, men lokalt har det fallit mycket skog och enskilda skogsägare kan ha drabbats hårt, säger Hans Källsmyr. Under stormen Gudrun fälldes upppskattningsvis 75 miljoner kubikmeter skog i Götaland, vilket motsvarar en årsavverkning.

Skogsägare i de stormdrabbade områdena bör så snart som möjligt skaffa sig en överblick över skadornas omfattning. Det gäller även i områden med mindre skador. Detta för att undvika angrepp av granbarkborrar och andra skadeinsekter.

–  Med det redan allvarliga läget som vi har med granbarkborrar efter den torra sommaren, så är det nu extra viktigt att drabbade skogsägare i ett tidigt skede börjar planera för att få ut virket ur skogen, säger Hans Källsmyr.

Skogsstyrelsen vill varna för de risker som finns med att arbeta i stormfälld skog. Skogsägare som inte har nödvändiga kunskaper och rätt skyddsutrustning bör inte ge sig ut på egen hand i skogen för att ta hand om det som har fallit.

– Håll avstånd från skadade träd och undvik att gå nära träd som ligger i spänn eller träd som hänger i andra träd. Tänk också på att aldrig arbeta ensam i stormfälld skog, säger Hans Källsmyr avslutningsvis..

© Anläggningsvärlden 2019.
info@anlaggningsvarlden.se