Det har sagts att politik är att vilja något. Jag menar att detsamma gäller företagande. Vi driver företag för att vi vill någonting.
Tiltrotatorn som blev starten för Engcon 1990 kom till för att jag ville lösa ett tekniskt problem. Ett antal årtionden senare kan jag konstatera att mycket hänt, både med vidareutvecklingen av företagskoncernen och de produkt-system och affärslösningar som vi tillhandahåller världen över. Men jag vet också att vi är långt ifrån färdiga. Vi vill mer.
Nolltolerans för arbetsplatsolyckor har debatterats flitigt under en längre tid. Men det enda som är noll än så länge är det konkreta resultatet av diskussionerna. Inom min nisch, grävmaskiner och redskapsfästen, har heller inte mycket hänt.
Det kan bero på att beslutsprocesserna är omfattande, aktörerna tunga och åsikterna många. Men vi kan inte låta bristen på samförstånd skapa onödiga låsningar som fortsätter att bromsa utvecklingen om vi verkligen ska komma någon vart.
Genom att lansera det ”ansvarstagande redskapsfästet” vill vi på Engcon göra vad vi kan för att driva utvecklingen i riktning mot nolltolerans mot arbetsplatsolyckor där grävmaskiner är inblandade. Stig Engström, grundare, Engcon
Medan vi i Sverige står och trampar har Maskin-grossistförbundet i Norge tagit ett viktigt steg i rätt riktning genom att utfärda rekommendationer att tillämpa högre säkerhetskrav än vad internationell standard gör gällande. Exempel från bilindustrin visar i sin tur att stora förändringar är möjliga på kort tid om bara viljan finns. Fast de flesta av oss som bilköpare inte hade hört talas om tekniken för några år sedan så är adaptiv hastighetskontroll genom radar idag mer eller mindre standard i alla nytillverkade bilar, stora som små. Det har gått fort, men ännu viktigare; säkerhetsarbetet har fokuserats på rätt saker, nämligen på att eliminera den mänskliga faktorn som orsakar de allra flesta olyckor som sker. Här kan vi också lära.
Genom att lansera det ”ansvarstagande redskapsfästet” vill vi på Engcon göra vad vi kan för att driva utvecklingen i riktning mot nolltolerans mot arbetsplatsolyckor där grävmaskiner är inblandade. Genom det system vi utvecklat gör redskapsfästet för maskinföraren vad den adaptiva hastighetskontrollen gör för bilföraren – sätter stopp innan olyckan är framme. Systemet övertar delar av förarens ansvar och minimerar antalet tillbud.
Det finns mycket mer att göra för att öka säkerheten vid redskapsbyten om viljan hos oss alla finns. Och vi vill. Tro inte att dagens invanda säkerhetssystem är det slutgiltiga. Vi drivs, precis som vi alltid gjort, också av viljan att vara problemlösare och att fortsätta hitta innovativa vägar framåt. För vår skull men framförallt för säkerhetens skull.
Stig Engström, grundare, Engcon