Vägtransporterna helt utsläppfria om 15 år

Maskinföraren Ole Peder Roos (34) från Gran har varierande erfarenheter av de elektriska byggmaskiner som Anlegg Øst Entreprenør har hyrt för att utföra ett grävarbete i norska Gran. – Jag gillar fortfarande dieselmaskiner bäst, men den här elektriska grävmaskinen har gjort jobbet, säger Ole Peder Roos. Foto: Per Kollstad/Statens vegvesen.

Utsläppen av växthusgaser från vägtransporter minskade med nio procent från 2023 till 2024 till 7,25 miljoner ton koldioxid. Norska Trafikverket, Statens vegvesen, uppskattar att vägtransporterna kommer att vara i stort sett utsläppsfria år 2040. Detta visar myndighetens årsrapport som publicerades den 30 april.

För första gången beräknar norska trafikverket en totalsiffra för utsläpp från vägbyggen, drift och underhåll av vägar samt färjedrift till 353 000 ton koldioxid.

– Vi arbetar för att begränsa negativ påverkan på natur och miljö. Framöver har omställningen till mer klimatvänliga tunga transporter hög prioritet, säger Ingrid Dahl Hovland, vägdirektör på Statens vegvesen.

Statens vegvesen ansvarar för cirka 430 små och stora projekt. Det sträcker sig från underhåll och reparationer till nybyggnation och man uppges ha utvecklat modeller för vägbyggen som kommer att ge mycket valuta för pengarna.

– Vi arbetar för att begränsa negativ påverkan på natur och miljö. Framöver har omställningen till mer klimatvänliga tunga transporter hög prioritet, säger vägdirektör Ingrid Dahl Hovland. Foto: Karoline Rage.

I genomsnitt levereras Statens vegvesens investeringar 10 procent under kostnadsgränsen. Kostnaderna för utvecklingsprojekt måste hållas inom den övergripande ekonomiska ramen. Ökade kostnader på en plats måste kompenseras av kostnadsminskningar på en annan plats.

”Framöver har omställningen till mer klimatvänliga tunga transporter hög prioritet”

Förra året uppgraderades cirka 70 km av det nationella vägnätet till en bättre standard. Under de senaste tre åren har totalt 106 km ny väg byggts, 24 kilometer väg har lavinsäkrats, 50 km riksvägar har fått gula mittremsor och 2 595 km ny asfalt har lagts. År 2024 färdigställdes 44 km ny motorväg. För första gången beskriver Statens vegvesen tillståndet på det nationella vägnätet genom en uppsättning indikatorer. Indikatorn visar de nationella vägarna som de överensstämmer med kraven i vägstandarden, med andra krav som gäller när en ny väg byggs.

• Det nationella vägnätet har god kurvatur överallt. Svängarna är huvudsakligen mjuka och utan alltför många låga backar och kullar som skymmer sikten. Det nationella vägnätet i Norge är därför någorlunda säkert.

• En del av dagens riksvägar är byggda för lägre trafik och med en vägbredd som inte uppfyller dagens krav. Ungefär hälften av det nationella vägnätet (54 procent) är smalare än vad som krävs när vi bygger nya vägar.

Statens vegvesen minskade de interna kostnaderna med 300 miljoner norska kronor år 2024. Sedan 2019 har de interna kostnaderna minskat med 1,6 miljarder norska kronor. kronor i rad. Konsulter ersätts av fast anställda och effektivare kontorslösningar har bidragit till detta.

Myndigheterna måste hålla sig inom budget och använda anslaget på bästa möjliga sätt. Under de senaste åren har den norska vägmyndigheten använt mellan 98,5 och 99,3 procent av tilldelningen. Sammantaget har myndigheten god styrning och inga väsentliga kommentarer från revisorn på årsredovisningen.

Här kan du läsa fler nyheter inom hållbara transporter

© Anläggningsvärlden 2025
info@anlaggningsvarlden.se

Flera fossilfria byggprojekt är redan igång i Sverige. Bland annat samarbetar Volvo, Skanska och Stockholms stad i i utvecklingen av slakhusområdet i söda Stockholm, där bland annat en eldriven Volvo EC230 spelar en nyckelroll. Foto: Per Eriksson