Det är fortfarande vinter, men försiktiga vårkänslor anas i entreprenadbranschen. det skriver branschorganisationen Maskinentreprenörerna i den färska konjunkturrapporten Vinter-MEKO och ser tidiga vårtecken som signalerar slutet på den långa vintern av vikande efterfrågan och svag konjunkturutveckling.
MEKO är Maskinentreprenörernas (ME) konjunkturindikator som mäter känslan i entreprenadbranschen här och nu samt på sex månaders sikt. Det senaste uppmätta värdet 94, tyder på en svagt negativ uppfattning av det nuvarande ekonomiska läget i branschen. (Under 100 innebär ett negativt stämningsläge, över 100 står för ett positivt). För ett år sedan var MEKO-värdet nere på 81, vilket är det lägst sedan ME startade mätningarna 2015. Även om dagens värde 94 är ett negativt värde tyder vändningen på att det finns en förväntan hos ME:s medlemmar på en starkare konjunktur.
Entreprenadbranschens känsla av att bygg- och anläggningssektorn är på väg att vända uppåt förklaras av medlemmarnas syn på vad de uppfattar som de främsta hindren för en starkare utveckling av ekonomin i landet. För ett år sedan var det räntekostnader och drivmedelskostnaderna som pekades ut.
”Risken är att det kommer för mycket och för snabbt”
Nu är det istället osäkerheten hos beställarna, framskjutna projekt och svårigheter att skjuta över kostnadsökningarna på beställarna. Det innebär att ME:s medlemmar, trots sin svagt negativa uppfattning om nuläget, nu väntar på att effekten av fallande räntor och att bostadsbyggandet nått botten, ska börja synas i orderböckerna som en växande efterfrågan på energiinvesteringar, infrastrukturprojekt, återvinning och VA.
Enligt ME kan genomslaget för de sjunkande räntorna och redan kommunicerad ökad offentlig efterfrågan i värsta fall leda till en ketchup-effekt.
– Risken är att det kommer för mycket och för snabbt, varnar Anders Robertsson, vd för Maskinentreprenörerna.
Om branschföretagen inte hinner med att växa med uppdragen genom nyinvesteringar och ökad personalstyrka, riskerar branschen i så fall att snabbt överhettas.
– Vi riskerar gå från en sval till en glödhet marknad med en efterfrågan som växer snabbare än branschens möjlighet att tillmötesgå det ökade behovet av entreprenadtjänster. Jag hoppas därför på en lång vår så våra medlemmar hinner växa i takt med att efterfrågan på deras tjänster gradvis ökar, säger Anders Robertsson, avslutningsvis.
Här kan du läsa fler nyheter inom bygg och anläggning
© Anläggningsvärlden 2024
info@anlaggningsvarlden.se