Överaskande hög produktion i skogsindustrin

Trots att den svenska byggkonjunkturen nästan står helt still, överraskar den svenska skogsindustrin med oväntat hög produktion av trävaror, massa, papper och kartong. Exporten, främst till Europa, går starkt. Foto: Per Eriksson

Den senaste upplagan av marknadsrapporten ”Så går det för skogsindustrin” visar på en produktionsökning under hösten. Skogsbranschen brottas fortfarande med en tuff global råvarutillgång, höga kostnader och en pressad lönsamhet i flera segment.  Gör man en mer fördjupad analys av hur Donald Trumps eventuella framtida handelstullar kan påverka branschen ser man relativt dämpade direkta effekter – men även på potentiella risker av ett eskalerande handelskrig.

Branschorganisationen Skogsindustriernas konjunkturrapport visar att svensk skogsindustris produktion efter sommaren överträffade förväntningarna och ökade tydligt om man jämför med 2023. För massa- och papperssegmentet fortsatte produktionen att öka, särskilt inom papper och kartong. exporten av avsalumassa till Europa stärktes ytterligare. Europa står nu för närmare 60 procent av den svenska exporten av avsalumassa, en marknad som vuxit i betydelse samtidigt som leveranser till Kina stabiliserats på mer normala nivåer.

– Produktionen av massa och papper har lyckats dra nytta av en stark efterfrågan på exportmarknaden, framför allt i Europa. Särskilt förpackningsmaterial och grafiskt papper har gått oväntat starkt. Samtidigt ser vi att den underliggande efterfrågan på sikt kommer att återgå till mer långsiktigt stabila nivåer, i takt med att de globala lagerjusteringarna avslutas, säger Charlotte Dickens, marknadsanalytiker för massa och papper på Skogsindustrierna. 

”Det är exporten, särskilt till den europeiska marknaden och länder som Egypten, som gör att trävaruproduktionen kunnat hålla en hög nivå.”

Även för kategorien trävaror har det blivit en kraftig ökning av produktionen efter sommaren. Dock fortsätter industrin att tampas med utmaningar. Tittat man på hemmamarknaden noteras rekordlåga leveransnivåer och helåret 2024 förväntas bli det sämsta på över 20 år.

– Det är exporten, särskilt till den europeiska marknaden och länder som Egypten, som gör att trävaruproduktionen kunnat hålla en hög nivå. Men branschen pressas fortfarande hårt av ansträngd råvarutillgång och höga kostnader, vilket gör det svårt att nå lönsamhet trots volymmässiga framgångar, säger Christian Nilsson, marknadsanalytiker för trävaror på Skogsindustrierna.

Skogsindustrins rapport belyser i ett fördjupningsavsnitt hur USA:s eventuella nya handelstullar kan påverka den svenska skogsindustrin. De direkta effekterna förväntas vara begränsade, då en relativt liten andel av svensk export av skogsprodukter riktar sig till den amerikanska marknaden. För vissa sektorer, som trävaror där USA under de senaste åren seglat upp som en av enskilt största marknaderna, kan dock tullarna påverka i viss grad. Dock bedöms USA:s importbehov vara fortsatt betydande och långsiktigt. Störst orosmoment är inte de direkta effekterna av amerikanska tullar mot EU, utan hur de påverkar den globala handelsbalansen. 

En eskalerande konflikt kan få långtgående konsekvenser för svensk export, som är starkt beroende av en öppen och stabil världshandel. I dag exporteras drygt 80 procent av skogsindustrins produkter och 2023 uppgick exportvärdet till 184 miljarder kronor. 

Här kan du ladda ner rapporten Så går det för skogsindustrin

© Anläggningsvärlden 2024
info@anlaggningsvarlden.se