Godkända återväxter kvar på samma nivå som förra året

Andelen godkända återväxter vid plantering ligger kvar på fjolårets resultat 83 procent. Sådd har 78 procent godkänd areal. Foto: Per Eriksson

På 81 procent av den avverkade arealen får skogsbruket upp ny skog på det sätt som Skogsstyrelsens gamla föreskrifter krävde. Skogsstyrelsen reviderade 2022 föreskrifterna om skyldigheten att anlägga ny skog.

I nästa års resultatpublicering kommer återväxterna även utvärderas gentemot de nya föreskrifterna. Resultatet är i nivå med fjolårets resultat som var det lägsta på tio år.

Andelen återväxter som uppskattas uppnå kraven i de gamla föreskrifterna 6§ skogsvårdslagen vad gäller antal huvudplantor och max andel luckor, har haft en positiv utveckling från millennieskiftet fram till för ett par år sedan då andelen godkänd areal började minska. Årets inventering ligger kvar på ungefär samma nivå som fjolårets.

Högst andel godkända återväxter har Norra Norrland med 91 procent godkänd areal, följt av Götaland med 81 procent och Södra Norrland med 78 procent godkänd areal. Lägst godkänd andel har Svealand med 76 procent godkänd areal.

”Högst andel godkända återväxter har norra Norrland med 91 procent godkänd areal”

Ägarkategorin Övriga ägare har under hela 2000-talet haft ett bättre resultat än enskilda ägare. Skillnaden mellan de olika ägarkategorierna har dock stadigt minskat med åren och de senaste årens resultat har visat att det är väldigt liten skillnad mellan de olika ägarna. Årets resultat visar att övriga ägare har 83 procent godkända föryngringar och enskilda 79 procent.

Andelen godkända återväxter vid plantering ligger kvar på fjolårets resultat 83 procent. Sådd har 78 procent godkänd areal, men står endast för fyra procent av den föryngrade arealen. Naturlig föryngring har godkända återväxter på 65 procent av arealen. På arealer där ingen åtgärd har gjorts var 47 procent av återväxterna godkända.

Andelen markberedd planterad mark ligger stabilt högt med 91 procent. Andelen markberedning på naturligt föryngrad mark har sjunkit de senaste åren och är nu på 50 procent. Totalt sett är andelen markberedd föryngringsareal på 87 procent. I Norra och Södra Norrland markbereds i stort sett all föryngrad areal med 96 procent respektive 93, medan 85 procent markbereds i Svealand och endast 73 procent i Götaland.

Här kan du läsa fler nyheter inom skogsbranschen

© Anläggningsvärlden 2024
info@anlaggningsvarlden.se