Ny kartläggning: Mycket skog i Sverige ägs på distans

Allt mer skog i Sverige ägs på distans. Störst andel utboägare finns i Jämtlands län där en tredjedel av skogen ägs av personer som inte bor i länet. Stockholms län har den lägsta andelen utboägare med 7,7 procenenheter. Foto: Per Eriksson

Andelen skog som ägs av personer bosatta utanför länet ökar allt mer i Sverige. Sedan millennieskiftet har andelen skog som ägs på distans ökat från 15,7 till 20,0 procent. Det visar en färsk kartläggning från stiftelsen Skogssällskapet.

– Att äga skog är en fantastisk möjlighet, men skogsägande på distans kan även innebära vissa utmaningar. I många fall begränsas den fysiska närvaron till ett fåtal besök om året, vilket kan göra det svårt att uppfatta förändringar i landskapet eller att agera på oförutsedda händelser som tunga snöfall eller skadeangrepp, säger Calle Nordqvist, vd på Skogssällskapet.

Andelen skogsmark som ägs av personer bosatta utanför länet, så kallat utboägande, ökar i Sverige – det visar en kartläggning av Skogssällskapet, baserad på statistik från Skogsstyrelsen. Sedan millennieskiftet har andelen utboägande på riksnivå ökat från 15,7 till 20,0 procent. Kartläggningen visar även att utvecklingen går allt snabbare.

”Att äga skog är en fantastisk möjlighet, men skogsägande på distans kan även innebära vissa utmaningar.”

Störst andel utboägande har Jämtlands län där en tredjedel av skogsmarken, 32 procent, ägs av personer som inte bor i länet. Jämtland är även det län där andelen utboägande har ökat mest sedan millennieskiftet, 7,7 procentenheter. Stockholms län har den lägsta andelen utboägande i landet, 6,3 procent, och andelen har minskat med 1,9 procentenheter under tidsperioden.

– Mitt bästa tips till dig som är distansskogsägare är att tänka igenom vad du själv vill med din skogsmark. Avverkning kan leda till snabb ekonomisk avkastning, men skogen erbjuder också många andra utvecklingsmöjligheter – alltifrån jaktupplevelser till naturvård eller vinstdrivande produktion av sol- och vindkraft. Utgå från vad som känns roligt och viktigt för dig, säger Calle Nordqvist.

Här kan du läsa fler nyheter inom skogsbranschen

© Anläggningvärlden 2024
info@anlaggningsvarlden.se