Maskinförsäljningen fortsätter att minska

Under det tredje kvartalet fortsätter nedgången i nyförsäljning av anläggnings-maskiner i Norge. Även om det syns en avmattning i nedgången under hösten avslutas det tredje kvartalet isolerat med en nedgång på 19,8 procent. Foto: Per Eriksson

Nedgången i i nyförsäljningen av entreprenadmaskiner på den norska marknaden fortsätter in i  det tredje kvartalet och även om det syns en liten avmattning under hösten avsluts det tredje kvartalet isolerat med en nedgång på 19,8 procent. Hittills under 2024 är nedgången 20,1 procent jämfört med samma period förra året.

 Antalet nollutsläppsmaskiner fortsätter nedåt från 4 procent efter första halvåret till 3,68 procent efter det tredje kvartalet. Efter det tredje kvartalet står det klart tt den minskade nyförsäljningen av anläggningsmaskiner kommer att fortsätta. Isolerat för detta kvartal har försäljningen i Norge minskat från 982 maskiner 2023 till 788 maskiner i år. 

Nedgången har ackumulerats efter det tredje kvartalet på 20,1 procent jämfört med 22,0 procent efter första halvåret. Efter det tredje kvartalet har total 2.719 nya maskiner sålts, jämfört med 3.404 under samma period 2023. Vi ser fortfarande att vi har det sämsta tredje kvartalet på tio år, vilket följer mönstret från det andra kvartalet, skriver motsvarigheten till Maskinleverantörerna – Maskingrossisternes Forening, i ett pressmeddelande

Nedgången syns i alla större underkategorier, med undantag för hjullastare där det syns en tillväxt på 9 procent under det tredje kvartalet. Av det större undergrupperna är det hjulgrävare (-43 procent) och bandgrävare (-28 procent) som haft den största nedgången under kvartalet. Minigrävare har en nedgång på 18 procent. För de tre största kategorierna har 261 bandgrävare, 204 hjullastare och 138 minigrävare sålts. Siffrorna inkluderar både maskiner med förbränningsmotor och nollutsläppsmaskiner.

Totalt såldes 261 bandgrävare under det tredje kvartalet, vilket är en minskning från samma period 2023 med 28 procent. Efter det tredje kvartalet är minskningen med 22 procent.

Med undantag för maskiner mellan 8 och 11 ton och mellan 33 och 40 ton är det en minskning i alla viktklasser.  Det här är en förändring om man jämför med andra kvartalet där tillväxten var hos maskiner under 8 ton och mellan 21 och 24 ton. Efter tredje kvartalet är det bara bandgrävare mellan 21 och 24 ton som visar tillväxt jämfört med samma period 2023. 

”Den norska regeringens mål är en ökande andel nollutsläppsmaskiner inom bygg- och anläggningsbranschen och i klimatplanen har man beslutat att utreda ett förbud mot försäljning av fossilbränslemaskiner”

Försäljningen av hjulgrävare har ökat en tag, men det omvända sågs under det andra kvartalet. Även under det tredje kvartalet visar kategorin en nedgång på hela 43 procent och hittills under 2024 är nedgången 31 procent jämfört med förra året.

Under det tredje kvartalet såldes det 19 nollutsläppsmaskiner i Norge, vilket är en ökning från 2023 då 12 maskiner såldes. Efter det tredje kvartalet har nu 53 nollutsläppsgrävmaskiner (över 8 ton) sålts, vilket motsvarar en tillväxt på 23 procent jämfört med samma period 2023. Efter första halvåret har Norge en en andel nollutsläppsmaskiner på 4 procent, vilket har ökat till 4,93 procent efter tredje kvartalet. 

Den norska regeringens mål är en ökande andel nollutsläppsmaskiner inom bygg- och anläggningsbranschen och i klimatplanen har man beslutat att utreda ett förbud mot försäljning av fossilbränslemaskiner. 

– Det finns fortfarande lite i statsbudgeten och regeringens styrsignal till underliggande myndigheter och statliga företag som visar en vilja att agera. Det är avgörande att staten använder de tre pelarna incitament, offentlig köpkraft och regelverk i balans om en minskning av de direkta utsläppen från byggindustrin önskas, skriver Maskingrossisternes Forening i en kommentar.

MGF har registrerat ett växande intresse för siffror som rör nollutsläppsmaskiner och andelen nyförsäljning. Vi har därför tagit fram en separat översikt som visar utvecklingen av nollutsläppsandelen av nyförsäljningen för alla maskintyper från 2019. Andelen låg knappt över 4 procent 2023, men vi ser att den under 2024 har minskat till 3,68 procent. Källa: Maskingrossisternes Forening

Redan i början av 2024 meddelades om en förväntad stagnation eller nedgång i nyförsäljningen av maskiner under 2024, men nedgången har varit något starkare än väntat. Mycket är kopplat till osäkerhet på marknaden. Det råder fortfarande låg aktivitet på byggmarknaden, räntorna har hållits på en hög nivå och det antas att osäkerhet kring infasningskraven på nollutsläpp påverkar marknaden att vänta på investeringar i ny utrustning. Maskingrossisternes Forening räknar med en nedgång även under fjärde kvartalet och därmed totalt sett för 2024. Man räknar med att 2025 kommer att bli ett år av stagnation och eventuellt viss tillväxt mot slutet av året. 

– En ökad satsning på infrastruktur inom Försvarsmakten kommer att resultera i ökad aktivitet. Det råder dock en viss osäkerhet om hur snart vi får se start av de olika projekten. För att få tillväxt i bostadsbyggandet igen måste vi nog se en förbättring av den nationella och globala ekonomin och det är inte så långt som MGF uppfattar starka signaler i statsbudgeten för 2025 i detta avseende, skriver Maskingrossisternes Forening avslutningsvis.

Den svenska motsvarigheten till Maskingrossisternas Forening – Maskinleverantörerna – redovisar inte försäljningsstatistik från den svenska maskinmarknaden, men de norska siffrorna speglar sannolikt situationen på den svenska maskinmarknaden, dock med viss fördröjning.

Här kan du läsa fler nyheter om anläggningsmaskiner

© Anläggningsmaskiner 2024
info@anlaggningsvarlden.se