Airforestry säkrar 100 miljoner i nytt kapital

Airforestry gallrar skog med en drönare och ett skördareaggregat på 60 kilo som är helt anpassat för att kunna flyga ut direkt till det område som ska gallras. Väl på plats tar aggregatet tag i toppen på trädet, kramar om det och kvistar trädet för att sedan såga av stammen. Därefter behålls trädet i aggregatets grepp hela vägen till närmaste bilväg.

Uppsalabaserade företaget Airforestry som utvecklar en drönare som ska gallra skog har säkrat drygt 100 miljoner kronor i nytt kapital. – Pengarna räcker för att lyfta teknologin ett hack och ta oss ett steg närmare en marknadsmogen produkt,  säger Olle Gelin, vd på Airforestry, till Dagens Industri.

Sedan starten 2020 har Airforestry arbetat med att utveckla en drönare för skogsgallring. Den finansieringsrunda har gett bolaget ett tillskott på drygt 110 miljoner kronor från ett flertal investerare och en myndighet.

– Vi är glada över våra nya investerare som tror på samma mål som vi gör – att göra skogsprodukter och ännu mer hållbara genom att låsa upp alla värden i skogem, säger Olle Gelin, vd och en av grundarna till Airforestry i en kommentar till tillskottet.

Investeringsrundan leddes av investmentföretaget Northzone och inkluderade deltagande från strategiska greentech-investerare som Sveaskog, Kiko VC, CapitalT, Walerud Ventures, SEB Greentech och Cloudbreak VC. 

Traditionellt förlitar sig skogsgallring i Sverige på markbaserade maskiner som väger upp till 30 ton. Dessa maskiner skadar marken, kräver breda tillfartsvägar, skapar en utmanande arbetsmiljö och förbrukar 200 liter diesel dagligen – vilket motsvarar 3,5 miljarder liter globalt varje år. 

”AirForestry representerar ett avgörande steg framåt inom hållbar och mer kostnadseffektiv skogsförvaltning med en lösning som driver både miljöpåverkan och tekniska framsteg”

Däremot använder AirForestry världens lättaste skördaraggregat, upphängt i drönare. Dessa drönare, med en diameter på 6 meter, uppges kunna gallra effektivt, med företagets utrustning optimerad för att lyfta upp till 200 kilo (gallrade träd väger vanligtvis mellan 40-140 kg), med industrin aktivt på jakt efter transformationsmöjligheter, få lösningar som AirForestry möjliggör en helt ny modell.

AirForestrys banbrytande teknologi grundades 2020 i Uppsala, Sverige, och möjliggör gallring från luften, vilket markerar en betydande förändring i skogsförvaltningen. Deras lösning erbjuder en fossilfri, skonsam och en radikalt mer kostnadseffektiv metod för skogsbruk, som minskar koldioxidutsläppen samtidigt som skogens kolbindningsförmåga förbättras. Genom att främja friskare skogar stödjer AirForestry en mer hållbar framtid – ekonomiskt, miljömässigt och socialt.

Olle Gelin är vd och en av grundarna till Airforestry. I dagsläget har företaget omkring 33 anställda. Foto: Annika Derwinger, Airforestry.

– AirForestry representerar ett avgörande steg framåt inom hållbar och mer kostnadseffektiv skogsförvaltning med en lösning som driver både miljöpåverkan och tekniska framsteg. Det är svårt att föreställa sig ett team som är bättre rustat för att störa just denna bransch. Olle Gelin är en av de mest kunniga och uppkopplade skogsexperterna i världen och Mauritz Andersson leder ett team av experter i världsklass inom autonoma system och drönarteknik, säger Pär-Jörgen Pärson, partner på Northzone.

Sedan december förra året har Airforestry ett avtal med Sveaskog som innebär att Sveaskog under en sjuårsperiod tecknat upp sig för att köpa gallring med AirForestrys drönare och innebär därmed ett långsiktigt samarbete med en av de viktigaste aktörerna inom det svenska skogsbruket. Överenskommelsen är en fördjupning av ett redan befintligt samarbete mellan de två bolagen. Ramen för avtalet omfattar den signifikanta gallringsarean om 1000 hektar varje år.

Här kan du läsa fler nyheter inom skogsbranschen

© Anläggningsvärlden 2024
info@anlaggningsvarlden.se