Minskat antal avverkningsanmälningar i september

Färsk statistik från Skogsstyrelsen visar att avverkningsanmälningarna minskar med sex procent i september. Foto: Per Eriksson

Senaste statistiken från Skogsstyrelsen visar att den avverkningsanmälda arealen under september minskade med 6 procent jämfört med september 2023. Arealen i ansökningarna om avverkning i fjällnära skogar i september 2024 ökade med 29 procent jämfört med september 2023.

Erfarenhet av anmälningsstatistiken visar att den kan variera mycket månadsvis på grund av olika aktörers planeringsarbete. Man bör därför vara försiktig med att dra slutsatser om den planerade avverkningen, utifrån en enskild månads resultat.

Anmäld och ansökt areal om tillstånd till avverkning var under september 24 336 hektar, vilket var 6 procent mindre än jämfört med september 2023. Av arealen avsåg 836 hektar ansökningar om tillstånd för föryngringsavverkning av fjällnära skog, vilket kan jämföras med 649 hektar samma månad förra året.

”Anmäld och ansökt areal om tillstånd till avverkning var under september 24.336 hektar”

Jämfört med medelarealen i anmälningar och ansökningar för landet i september de föregående fem åren är det en minskning med 19 procent. Även jämfört med medelarealen för de föregående tio åren är det en minskning med 19 procent.

Anmäld och ansökt areal minskade mycket i Svealand och ökade något i Götaland, jämfört med september förra året. I Norrland var arealen i stort sett oförändrad.

Till och med september var arealen i anmälningar och ansökningar om tillstånd för avverkning 168 397 hektar, vilket är en minskning med 13 procent, jämfört med samma period förra året. Jämfört med medelarealen i anmälningar och ansökningar för landet under samma period de föregående fem åren är det en minskning med 13 procent.

Här kan du läsa fler nyheter inom skogsförvaltning

© Anläggningsvärlden 2024
info@anlaggningsvarlden.se