Laddhubb för lastbilar driftsatt i Varberg

Milence laddhubb för lastbilar är nu driftsatt i Varberg. Detta är den fjärde laddhubben i Europa och den första av totalt tio laddhubbar i Sverige.

Laddningsföretaget Milences laddhubb för tunga fordon i Varberg är den första hubbarna som är under byggnation i Sverige just nu och satningen uppges vara en del av Europas största nätverk av snabbladdare helt anpassade för tunga lastbilar. Den strategiska placeringen längs den hårt trafikerade E6:an blir laddhubben en del av den europeiska transportruten Ten-T mellan Skandinavien och Medelhavet.

Milence, ett joint venture mellan Daimler Trucks, Traton Group (MAN/Scania) och Volvo Group, tar nu sitt första steg in på den nordiska marknaden genom att öppna sin första nordiska laddningshubb för lastbilar i Varberg. Detta är den fjärde hubben i Europa och den första av de 10 laddhubbar som nu är under byggnation i Sverige och blir en del i utvecklingen av det största publika laddningsnätverket för tunga fordon i Europa. Ytterligare laddhubbar öppnar senare i år i Åstorp, Ödeshög och Landvetter.

– Sverige är ett av de ledande länderna i Europa när det gäller hållbarhet och energiomställning, där eldrivna vägtransporter är en realitet redan idag. Med sex laddningshubbar under utveckling och fyra som ska öppnas redan i år är Sverige en av våra viktigaste marknader. Det känns fantastiskt att yrkesförare i Sverige nu kan börja använda Milence-nätverket. Jag vill också passa på att tacka alla samarbetspartners för det täta samarbete som gjort detta möjligt, säger Anja van Niersen, vd på Milence.

Utvecklingen av laddhubben i Varberg sker i två faser. Den första fasen, som invigdes idag, har åtta laddplatser med fyra högpresterande CCS-laddare (Combined Charging System), som var och en ger upp till 400 kW laddeffekt.

”Med sex laddningshubbar under utveckling och fyra som ska öppnas redan i år är Sverige en av våra viktigaste marknader”

I den andra fasen, som lanseras 2025, kommer ytterligare laddplatser och MCS-laddare (Megawatt Charging System) att läggas till. Detta ökar laddningskapaciteten avsevärt och ger en snabbare och mer tillförlitlig laddning för tunga fordon. Genom att påskynda teknikutvecklingen och elektrifiera de stora transportvägarna i Europa gör Milence det enklare för operatörerna att byta till utsläppsfria fordon.

Milences laddningshubbar är avsedda att vara en plats för lastbilar och förare att både ladda och vila. Den nya hubben i Varberg har därför mer än bara högpresterande laddning och erbjuder en bekväm och säker miljö för förarna, med en lounge, duschar och toaletter. Parkeringsområdet är inhägnat och säkrat med åtkomstkontroll, upplyst och utrustat med kameraövervakning och Wi-Fi.

För att säkerställa att laddhubbarna ska vara tillgängliga för alla tunga fordon på marknaden har Milence tecknat avtal med olika e-Mobility Service Providers (eMSP) i Europa. Deras kort kan användas för betalningar vid hubben i Varberg, vilket gör laddningsprocessen sömlös för förare på olika plattformar. Direktbetalningar via Milence-appen eller med bankkort kommer också att vara möjliga. 

Milences tariff för standardladdning är satt till 0,4 euro (0,399 euro och 4,53 kronor) per kWh, exklusive moms. Den aktuella taxan kommer även att visas i Milence-appen och på displayen på varje laddstation. 

Här kan du läsa fler nyheter inom hållbara transporter

© Anläggningsvärlden 2024
info@anlaggningsvarlden.se

Med en förarlounge och ett komplett utbud av Milence-faciliteter är hubben utformad för att ge den bästa vilo- och laddningsupplevelsen.