Nu studie: Olika drivkrafter för att skapa våtmark

En färsk studie som Naturvårdsverket gjort visar att ökad biologisk mångfald och klimatnytta är markägares främsta drivkrafter för att etablera eller återväta våtmark. Foto: Per Eriksson

Markägare är centrala för att det ska bli mer våtmark i Sverige eftersom åtgärderna är frivilliga. Därför är det viktigt att öka kunskapen om markägares inställning, drivkrafter och upplevda hinder i våtmarksarbetet. Under våren 2024 intervjuade Naturvårdsverket fler än 1000 markägare till jordbruks- och skogsmark. 

– Av studien framgår att markägares främsta drivkrafter för att etablera eller återväta våtmark är att bidra till ökad biologisk mångfald och minskade klimatutsläpp.

– Sverige behöver återskapa stora ytor våtmark för att klara flera klimat- och miljöutmaningar. Markägare är centrala för att skapa mer våtmark eftersom åtgärderna är frivilliga. Studien visar att många markägare ser att en våtmark kan utveckla den egna marken på flera sätt och samtidigt bidra till samhällsnytta, säger Emma Bergman, handläggare på Naturvårdsverkets klimatenhet.

”Det är också helt nödvändigt att vi myndigheter har respekt för markägares tidsperspektiv.”

– Undersökningen visar att produktionsbortfall är en av två huvudorsaker till att avstå våtmarksprojekt. Därför är det viktigt att tillsammans med markägaren identifiera mark som inte är fullt produktiv. Det gäller även för markägare som är positivt inställda till att skapa våtmark på jordbruks- och skogsmark.

– Det är också helt nödvändigt att vi myndigheter har respekt för markägares tidsperspektiv och tidigare arbete. Insikterna som studien har fördjupat kommer att göra vårt agerande mognare och därmed vår roll som motor i våtmarksarbetet effektivare. Vi vill ju bidra till att restaurera och anlägga våtmark utifrån markägares förutsättningar säger Karin Glaumann Andersson, våtmarksstrateg på Naturvårdsverket.

Naturvårdsverket kommer att använda kunskapen till bland annat informationsinsatser för att öka intresset för våtmarker, ett område som regeringen satsar hundratals miljoner på de kommande åren.

Här kan du läsa fler nyheter om skogsmiljö

© Anläggningsvärlden 2024
info@anlaggningsvarlden.se