Elektrifierade gruvtruckar till Boliden

Den svenska gruvjätten Boliden och den japanska maskintillverkaren Komatsu har i flera år samarbetat kring elektrifiering och automatisering av gruvtruckar i Aitik. Nu fördjupas samarbetet ytterligre med en världspremiär av en gruvtruck möjlig att konvertera till batteridrift.

I Aitikgruvan har, separat från detta samarbete, elektrifierade trolleysystem implementerats med syfte att reducera dieselförbrukning och 17 gruvtruckar har konverterats till självkörning i ett autonomt transportsystem. I samband med världens största mässa för gruvutrustning, MinExpo i Las Vegas, presenterade Boliden och Komatsu nästa steg i utvecklingen mot fossilfri gruvdrift. 

Som den första verksamheten i världen kommer en gruvtruck från Komatsu, med möjlighet att konvertera till batteridrift, att introduceras i Aitik. Detta till följd av ett samarbetsprojekt där gruvtrucken testas i produktionsmiljö med syfte att utveckla teknik och implementationsmöjligheter ytterligare.

– Vi har tagit och fortsätter att ta viktiga steg i utvecklingen mot en gruvverksamhet med hög produktivitet i kombination med låg klimatpåverkan. Jag blir oerhört stolt över att vi fortsatt ligger långt fram i den utvecklingen och därigenom är en global förebild i branschen, säger Stefan Romedahl, President, Business Area Mines.

”Vi har tagit och fortsätter att ta viktiga steg i utvecklingen mot en gruvverksamhet med hög produktivitet i kombination med låg klimatpåverkan”

Gruvtrucken som nu presenterats av Komatsu heter Power Agnostic 930E och som namnet antyder kan den konverteras från diesel till olika typer av fossilfria kraftkällor.

Power Agnostic 930E är byggd på Komatsus modulära kraftagnostiska plattform, vilket gör att kunderna kan framtidssäkra sin verksamhet med ett mångsidigt tillvägagångssätt för koldioxidutsläpp. Denna plattform gör det möjligt för gruvföretag att börja med konventionella dieselmotorer och gradvis övergå till renare energikällor vid behov, inklusive utnyttjande av vagnassistans för diesel eller som en av framtidens dynamiska laddningslösningar för batterifordon för att minska bränsleförbrukningen och utsläppen.

– Oavsett om man använder batteriteknik, vätebränslecellsteknik eller en kombination av energisystem, ger Power Agnostic 930E den infrastruktur och anpassningsförmåga som krävs för att möta utvecklande hållbarhetsmål.Vi är glada över att introducera Power Agnostic 930E-lastbilen för branschen på årets MinExpo, säger Dan Funcannon, Sr. Vice President för Surface Haulage för Komatsu.

Här kan du läsa fler nyheter om maskiner

© Anläggningsvärlden 2024
info@anlaggningsvarlden.se