Volvo investerar i AI-drivet lastbilsföretag

Volvos investmentbolag investerar i det AI-drivna lastbilsföretaget AIfleet som är verksamt inom segmentet FTL (Full Truckload).

Volvos investmentbolag Volvo Group Venture Capital AB ska investera i det USA-baserade företaget Aifleet, ett transportföretag som använder AI-teknik för att omforma framtidens lastbilstransporter med fokus på att höja nyttjandegraden av lastbilar och förbättra arbetsmiljön för förarna

– Aifleet har ett unikt sätt att ta sig an den ineffektvitet som finns kring lastbilstransporter. De har inte bara tagit fram en innovativ teknik utan bevisar även att den fungerar genom att applicera den på sin egen lastbilsflotta, säger Joe Darcy, investerare på Volvo Group Venture Capital. 

Företaget Aifleet grundades 2020 och är verksamt inom segmentet FTL (Full Truckload) i USA där en lastbils totala lastkapacitet bokas för att till exempel frakta större gods mellan bestämda destinationer. För närvarande är detta segment fragmenterat och präglas av ineffektivitet som låg nyttjandegrad av förare och många tomma mil i logistikkedjan.

”Den amerikanska FTL-marknaden är värd 400 miljarder dollar, men det är en otroligt ineffektiv och splittrad marknad med en halv miljon transportörer”

– Den amerikanska FTL-marknaden är värd 400 miljarder dollar, men det är en otroligt ineffektiv och splittrad marknad med en halv miljon transportörer, där även de allra största har mindre än 1 procent av marknaden. Eftersom det varit en nedåtgående trend i nyttjandet av lastbilar sedan 2018 har vi på aifleet utvecklat teknik för att radikalt förbättra nyttjandegraden, samtidigt som vi återinför en medmänsklighet som värnar om förarnas upplevelse, säger Marc El Khoury, medgrundare och vd för aifleet.

Med hjälp av sin egenutvecklade AI-teknik bygger Aifleet en lastbilsflotta med fokus på ökad förarnöjdhet och nyttjandet av deras lastbilar genom bättre planeringsverktyg och smartare algoritmer. Genom att optimera ruttplanering och schemaläggning samt automatisering av hela flödet genererar Aifleets egna transportverksamhet över 40 procent högre nyttjandegrad av sina förare än branschgenomsnittet.

– Vi är glada över möjligheten att samarbeta med Aifleet, säger Stephen Roy, ordförande för Volvo Group North America och vd för Mack Trucks. Vi på Volvokoncernen är fast beslutna att driva innovation mot mer hållbara transportlösningar och det är tydligt att Aifleet, genom användandet av sin unika teknik, delar den ambitionen med oss.

Här kan du läsa fler nyheter inom hållbara transporter

© Anläggningsvärlden 2024
info@anlaggningsvarlden.se