Minskat resultat för Norra Skog

Skogsägarföreningen Norra Skog redovisar ett rörelseresultat på 175 miljoner kronor (219) för årets första sex månader. Detta trots en utmanande marknad för sågade trävaror.

– Vår starka ekonomi skapar trygghet åt våra medlemmar. Vi kan hålla uppe timmerpriset samt undvika att konjunkturen slår hårt på den enskilda skogsägaren, säger Pär Lärkeryd, vd på norra Skog.

Alla Norra Skogs verksamhetsområden bidrar med positiva resultat, trots att marknadsläget för framför allt sågverk och byggprodukter pressats av ett svårt konjunkturläge. Det sämre resultatet för finansiella poster är en följd av att föreningen kraftigt höjt räntan på medlemmarnas konton.

”Vi kan hålla uppe timmerpriset samt undvika att konjunkturen slår hårt på den enskilda skogsägaren”

Enligt Norra Skog återspeglar resultatet den svaga globala marknaden som fortsatt råder för sågade trävaror. Efter ett par år med en mycket god världsmarknad skedde en snabb svängning under 2023. Första halvåret i år har den globala trävarumarknaden fortsatt att vara utmanande. Under början av året sågs en ljusning, men därefter har trävarumarknaden återigen mattats av.

Norra Skog gör bedömningen att resten av 2024 fortsatt kommer att vara utmanande för trävaror. Trots förväntningar på sänkta marknadsräntor bedöms investeringar som driver virkesmarknaden fortsatt vara på låg nivå året ut.

Här kan du läsa fler skogsnyheter

© Anläggningsvärlden 2024.
info@anlaggningsvarlden.se