Enligt analysföretaget Prognoscentrets färska konjunkturrapport för den svenska byggmarknadens utveckling så uppgår de totala bygginvesteringarna i år med totalt 353 miljarder kronor, vilket motsvarar en minskning med 6,7 procent jämfört med samma period förra året Under nästa år och 2026 kommer de totala bygginvesteringarna som följd av en återhämtning i bostadsbyggandet.
Efter flera år av svag efterfrågan på bostadsbyggande syns nu tecken på en återhämtning. Viljan att investera och efterfrågan har återvänt när bekämpningen av inflationen nått sitt slut och Riksbanken fått fart på räntesänkningarna. Enligt Prognoscentret förväntas återhämtningen ske gradvis under prognosperioden 2024-2026 i takt med att hushållens boendekostnader sjunker.
– Vi ser nu tecken på en återhämtning i bostadsbyggandet efter de senaste årens kraftiga fall. Hushållens efterfrågan och optimism ökar, men ett fortsatt högt kostnadsläge och högre byggkostnader förhindrar en snabbare uppgång, säger Ludvig Uggla, analytiker på Prognoscentret.
”Hushållens efterfrågan och optimism ökar”
Prognosen för nybyggda lokaler justeras ned något även om nivåerna förblir höga. Nyinkommen data visar att utvecklingen för nybyggda lokaler i år blir något svagare än vad Prognoscentret tidigare bedömt. Till följd av de stora gröna industrisatsningarna och en hög eftefrågan inom landets regioner och kommuner väntas investeringarna dock ligga kvar på höga nivåer. Enligt den nya bedömningen väntas investeringarna i år uppgå till 100 miljarder kronor.
Återhämtningen inom ROT (renovering och underhåll) av bostäder väntas ske med något längre fördröjning jämfört med föregående prognos. Prognoscentret bedömer att investeringsviljan ökar när effekterna av lägre boendekostnader börjar märkas för hushållen. Under nästa år väntas hushållens ROT-investeringar öka med 5,6 procent.
ROT-investeringarna i lokalbyggnader minskade förra året och väntas fortsätta krympa något i år. Under 2025 sker en ökning med 2,2 procent, och även under 2026 väntas en positiv tillväxt. Uppgången drivs främst av renoveringsbehov av skolor och vårdbyggnader samt en ökad efterfrågan på energirenoveringar, i linje med EU:s energieffektiviseringsdirektiv.
Här kan du läsa fler nyheter inom bygg- och anläggning
© Anläggningsvärlden 2024
info@anlaggningsvarlden.se