Kortrumpad bandgrävare från JCB

Nu lanserar JCB den andra maskinen med kort rumpa i X-serien bandgrävmaskiner. Maskinen väger in på 15-18 ton, beroende på specifikation och har kompkata dimensioner och en förarhytt i full storlek.

JCB utökar sitt sortiment av bandgrävmaskiner i X-serien med lanseringen av den helt nya 145XR – en andra modell med kort rumpa och en maskinvikt på 15-18 ton beroende på specifikation och utrustning.

Efter 28-tons maskinen 245XR är detta JCB:s andra maskin med  kort rumpa i X-serien. 145XR har 27 procent kortare motviktsöverhäng är en konventionell 140X, vilket gör den till en idealisk maskin på trånga urbana arbetsplatser.

Maskinen väger in på 15-18 ton beroende på specifikation och kan levereras med en mombom eller tvådelad triple articulating (TAB) konfiguration. Monobom-layouten ger ett maximalt grävdjup på 6.027 mm med en tremeters sticka, medan TAB-bommen har ett maximalt grävdjup på 6.167 mm. Räckvidden framåt är upp till 8.801 mm för monobommen och 9.230 mm för TAB-specifikationen.

Maskinen drivs av en steg V Dieselmax-motor och har en effekt på 108 hästkrafter. Denna har Auto-Stop och Auto-Idle motorfunktioner, för att minska bränsleförbrukningen och utsläppen vid tomgång. Motorns arbetshastighet har sänkts till 1.700 v/min, vilket ska förbättra bränsleekonomin med 10 procent samtidigt som ljudnivån sänks.

Hytten är ytterligare förbättrad med en ny 10” pekskärmsskärm, med JCB UX-gränssnitt. Omkopplarpanelen innehåller anpassningsbara kortkommandon.

Enligt JCB har 145XR genomgått rigorösa tester för att garantera maximal hållbarhet och robust styrka. Maskinen är bygd med kraftiga bandkomponenter, plattor, lager och grafitbussningar på viktiga svängpunkter, vilket tillåter up till 250 timmars smörjningsintervall. Hydrauliska filterbyten förlängs till 2.000 timmar, vilket innebär att den här nya masinen kräver 24 procent färre filterbyten under 10.000 timmars service, vilket minskar drifts- och underhållskostnaderna.

”145XR-modellen med kort rumpa bygger på framgången med JCB:s större 245XR”

145XR är utrustad med JCB:s fullstora Command Plus ROPS-hytt. Förutom att vara den största på marknaden, med 2,86 kubikmeter volym, drar Command Plus-hytten nytta av ett uppvärmt luftfjädrad förarstol och en reducerad ljudnivå. Hytten är dessutom ytterligare förbättrad med en ny 10 tums pekskärm med JCB UX-gränssnitt. Omkopplarpanelen innehåller anpassningsbara kortkommandon, vilket möjliggör anpassning för operatören. Klimatkontroll, nyckelfri start och dubbla kameror för ökad synlighet är standard.

JCB UX-gränssnittet har upp till 25 användarprofiler, som kan anpassas för operatören att ställa in önskad joystick-konfiguration för att möta deras individuella krav. Mobiltelefonanslutning har förbättrats, med telefonboksintegration via monitorn. Maskinen uppges vara  lätt att använda och hjälpguider finns tillgängliga i monitorn, tillsammans med ”hur man gör”-videor som täcker alla funktionerna i JCB UX-systemet.

145XR finns tillgänglig med en rad alternativ, för att skräddarsy maskinen efter en individuell kunds krav. Dessa inkluderar extra hydrauliska kretsar med upp till 15 redskapsinställningar och en uppgraderad uppvärmd och kyld förarstol. LED-lampor är nu standard, med alternativ tillgängliga för att utöka till upp till 14 LED-arbetslampor. Ett fågelperspektivs 360-kamerasystem, integrerat i 10-tumsskärmen, kan också erbjudas, tillsammans med hög synlighet, runtom ledstänger.

I Sveriges säljs JCB bland annat av Höglandets Maskin och Sundahls Maskinaffär.

Här kan du läsa fler nyheter om maskiner

© Anläggningsvärlden 2024
info@anlaggningsvarlden.se

Hydrauliska filterbyten förlängs till 2 000 timmar, vilket innebär att den här nya maskinen kräver 24 procent färre filterbyten under 10 000 timmars service, vilket minskar drifts- och underhållskostnaderna.