LiuGong ska lansera 40 elektriska maskiner till 2027

LiuGong visade bland annat 21-tons eldrivna hjullastaren 856HE på Intermat som arrangerades i Paris i april. Den har ett batteri på 423 kWh och kan köras 7-12 timmar på en laddning och har en skopa på 4 kubikmeter. Foto: Axel Coquemon/LiuGong, pressbild

På Intermat som arrangerades i paris i april visade kinesiska maskintillverkaren LiuGong upp fyra nya eldrivna entreprenadmaskiner.  Företaget har över 40 elektriska maskiner på gång och LiuGongs ”tour de force” inom el är en del av planen att vara nummer ett inom batterielektriska anläggningsmaskiner i Europa 2027.

– Att visa upp vår BEV-kapacitet i världsklass på Intermat har överträffat våra förväntningar, förklarade Samuel Broillard, chef för LiuGongs verksamhet i Frankrike. Frankrike är en av de största marknaderna i Europa och representerar en betydande möjlighet för LiuGong. Vi vet att franska kunder i allt högre grad söker efter hållbara maskinlösningar, uppbackade av expertstöd och rådgivning. Vi har haft ett stort intresse från kunder från hela Europa. Jag tror att många människor har blivit förvånade över hur långt avancerad LiuGong är inom den batterielektriska tekniken och hur mycket trovärdighet vi faktiskt har. Vi ville visa att vi leder förändringen till eldrivet i Europa.

LiuGongs elektriska sortiment inkluderade fyra nya maskiner för den europeiska marknaden, Två grävmaskiner, 9027FE och 922FE, och två hjullastare, 820TE och 856HE.

”Jag tror att många människor har blivit förvånade över hur långt avancerad LiuGong är inom den batterielektriska tekniken”

LiuGong 9027F är en kortrumpad minigrävare och har ett batteri 20 kWh och är LiuGongs minsta maskin som kan köras 3-4 timmar i konstant arbete med en snabbladdningstid på 90 minuter. Baserat på ett 48V-system är maskinen enkel och säker att serva och underhålla utan att behöva en särskild högkapacitetsladdare.

LiuGongs första kompakta hjullastare, 820TE kommer med rymlig hytt och kan köras i 40 km/h och drivs av ett 70 kWh batteri. Med en maximal höjd på 2,5 meter uppges denna maskin vara lämplig för jordbruks- och industritillämpningar.

856HE är en 21 tons hjullastare som drivs av ett 423 kWh batteripaket och kan köras 10-12 timmar på en enda laddning och laddas helt på bara 90 minuter. Den drivs av två oberoende motorer, en för den drivande transmissionen och en för de hydrauliska lastarmarna. I februari i år levererades de första 856HE i Sverige till betongföretaget Thomas Concrete Group.

LiuGongs fjärde eldrivna maskin är 25-tons bandgrävaren 922FE. Den drivs av ett 430 kWh batteri och kan arbeta hela 8-10 timmar på en laddning med 90 minuters laddning. Enligt LiuGong är detta en högpresterande maskin med en motor som levererar 140 kW effekt, cirka 24 kW högre än en jämförbar dieselmodell.

Enligt LiuGong har man över 40 elektriska maskiner i ”pipeline”. Där kommer grävmaskiner, hjullastare, liftar, gruvtruckar och teleskopbomtruckar att lanseras fram till 2027.

Svensk återförsäljare för LiuGong är Stig Machine i Bålsta.

Här kan du läsa fler nyheter inom anläggningsmaskiner

© Anläggningsvärlden 2024
info@anlaggningsvarlden.se