Ökat rörelseresultat för Sveaskog

Den statliga skogsjätten Sveaskog ökade det operativa rörelseresultatet med 11 procent och uppgick till 500 miljoner kronor under årets andra kvartal. 

Högre virkespriser har mötts av lägre volym från egen skog samt ökade kostnader för avverkning och skogs- och naturvård.

Nettoomsättningen ökade med 7 procent till 2.075 miljoner kronor. Virkespriserna ökade med i genomsnitt 11 procent medan leveransvolymerna minskade med 2 procent. Övrig omsättning minskade med 2 procent och är främst hönförlig till upplåtelser, plantor och övrig försäljning.

”Sågverken har fortfarande en utmanade marknad med höga råvarupriser och en svag byggmarknad i större delar av Europa”

Genomsnittspriseran från Sveaskogs egen skog har ökat med 20 procent jämfört med samma kvartal förra året. Den revovisade värdeförändringen på växande skog uppgick till netto 168 miljoner kronor (–279 miljoner kronor).

– Marknaden för Sveaskogs produkter har varit fortsatt god under kvartalet och allt fler kunder värdesätter vår leveranssäkerhet. Priserna för alla sortiment har utvecklats väl och befinner sig på rekordnivåer. Vi noterar i dagsläget en stark massamarknad med god efterfrågan på förpackningar och kraftliner. Sågverken har fortfarande en utmanade marknad med höga råvarupriser och en svag byggmarknad i större delar av Europa. Energivedspriserna är fortfarande höga trots sommarsäsongen och vi förutspår en fortsatt hög nivå under hösten när lagren inför vintern ska fyllas, säger Erik Brandsma i en kommentar till kvartalsrapporten.

Här kan du läsa fler nyheter inom skogsbranschen

© Anläggningsvärlden 2024
info@anlaggningsvarlden.se