Över 70 miljoner kronor till våtmarker

Naturvårdsverket fördelar nu över 70 miljoner kronor till landets länsstyrelser för våtmarksåtgärder. Foto: Per Eriksson.

Nu fördelar Naturvårdsverket över 70 miljoner kronor till landets Länsstyrelser för åtgärder i våtmarker under detta år.

Bidragen ska gå till projekt i skyddade områden samt inom åtgärdsprogram för hotade arter och naturtyper.

Vårmarker är en av de naturmiljöer i Sverige som är mest artrika. Bidragen på cirka 70 miljoner kronor har fokus på just biologisk mångfald och åtgärder för att restaurera och återställa  våt marker för skyddsvärd natur.

Exempel på åtgärder kan vara att lägga igen diken i myrmarker eller att ta bort igenväxning från tidigare utdikad mark. Bildrag går också till projekt som ska restaurera strandängar. De är i första hand viktiga för fågellivet.

Landets Länsstyrelser har ansökt om bidragen och Naturvårdsverkets beslut beviljas bidrag för 2022 och för de kommande åren 2023 och 2024. Totalt omfattar beslutet cirka 140 miljoner kronor.

– Att restaurera våtmarker i skyddade områden är bra både för naturen och klimatet. Vi försöker också bidra till en långsiktig finansiering eftersom det oftast tar flera år från idé till resultat, förklarar Conny Jacobson, handläggare på Naturvårdsverket.

Totalt planerar Länsstyrelserna åtgärder för att gynna naturtyper och arter i över 400 projekt runt om i landet. Den sammanlagda ytan är cirka 5.000 hektar per år. Det motsvarar ungefär ytan över Örebro tätort.

– Flera av åtgärderna kommer att bidra till att bevara några av Sveriges mest hotade arter som behöver fungerande våtmarker, säger Bo Nilsson, handläggare på Naturvårdsverket.

© Anläggningsvärlden 2022.
info@anlaggningsvarlden.se