I genomsnitt dör tio personer i arbetsplatsolyckor varje år på svenska byggarbetsplatser. Byggsektorn ligger därmed i topp gällande alvarliga olyckor.
Den allvarliga situationen har lett till flera branschinitiativ. Bland annat bildades 2017 den idiella föreningen Håll Nollan som idag har ett 90-tal medlemsföretag som delar visionen om att alla ska komma hem oskadda efter varje arbetsdag.
– Det är tre gånger farligare att arbeta i ett byggprojekt än på den genomsnittliga arbetsplatsen. Vi behöver bli bättre på att arbeta proaktivt, bland annat genom att mäta säkerhetsklimatet i projekten och åtgärda brister innan olyckor inträffar. Håll Nollan har därför inlett ett samarbete med Binosight gällande just mätning av Säkerhetsklimat med PQi, berättar Ulrika Dolietis, vd på Håll Nollan.
Den som studerar säkerhetsproblematiken på djupet finner att säkerhetsbrister handlar mer om organisatoriska än personliga brister. Ingen vill ju skadas. En blandning av dåliga förutsättningar i projekten, och otillräcklig kunskap, skapar dock risker. Ett projekt som har stora utmaningar och inte fungerar så bra ökar givetvis riskerna för olyckor.
Stress och försök att rädda ekonomi och tidplan riskerar att indirekt uppmuntra till att ta genvägar och risker. Omvänt bidrar ett väl fungerande projekt, med god styrning och bra samverkan, till en säker arbetsmiljö.
Sedan en tid är det möjligt att mäta projektkvaliteten, d v s hur väl projekt fungerar, med PQi, byggsektorns enkätbaserade verktyg. Under 2021 bildade Håll Nollan och Binosight en gemensam arbetsgrupp. Syftet var att komplettera PQi med ett branschgemensamt sätt att även mäta Säkerhetsklimat.
Enkelt uttryckt mäts uppfattningen kring olika säkerhetsaspekter i projekten med hjälp av standardiserade frågor. Det gör det möjligt att jämföra projektets eller hela projektportföljens säkerhetsklimat med branschen. Frågebatteriet är nu testat i ett antal byggprojekt och statistiskt utvärderat med gott resultat.
Det uppskattas att 80 procent av säkerhetsriskerna på en arbetsplats kan relateras till människors beteende och agerande. Av dessa beteenden kan i sin tur 70 procent spåras till organisatoriska brister. Det betyder att chefer och ledare är de som har störst möjlighet att minska olyckorna genom att förbättra förutsättningarna och ha ett ledarskap som bygger på delaktighet.
© Anläggningsvärlden 2022.
info@anlaggningsvarlden.se