Ökad omsättning för Ponsse

Ponsses finanser är stabila och under det första kvarttalet ökade omsättningen ökade till 143,1 (142,1)miljoner euro under årets första kvartal. Foto: Per Eriksson
Ponsses finanser är stabila och under det första kvartalet ökade omsättningen till 143,1 (142,1)miljoner euro under årets första kvartal. Foto: Per Eriksson

Den finska skogsmaskintillverkaren Ponsse redovisar en omsättning på 143,1 miljoner euro för det första kvartalet 2019 (142,1) Rörelseresultatet minskade till 12,9 (17,1) miljoner euro vilket motsvarar 9,0 (12,0) procent av nettoomsättningen.

– Efterfrågan på skogsmaskiner var fortsatt hög under årets första kvartal och bolaget orderingång var utmärkt. Vår orderbok fortsatte att växa och orderbokens värde vid slutet av kvartalet uppgick till 367.9 miljoner euro, säger vd Juho Nummela, i en kommentar till kvartalssiffrorna.

Bolagets nettoomsättning uppgick till 143,1 miljoner eurp. Några faktureringar för nya maskin skjuts fram till andra kvartalet, vilket är resultatet av senarelagd produktionsstart för nya maskinmodeller samt bristen på komponenter.

Nettoomsättningen för serviceverksamheten forsatte att växa och arbetstakten hos entreprenörerna återspeglas i tillväxten för Ponsses tillväxt i serviceverksamheten.

Efterfrågan på inbytesmaskiner är fortfarande hög, och nettoomsättningen för inbytesmaskiner var på samma nivå som samma period förra året. Exportverksamheten ökar också och svarar nu för 76,3 (73,9) procent av omsättningen.

Resultatet uppgick till 12,9 miljoner euro. Förseningar i faktureringen och ökade kostnader har negativt påverkat lönsamheten under kvartalet.

Fabriken i Vieremä och tillverkningsnätverket fungerar bra trots att det råder brist på komponenter, men Ponsse räknar med att tillgängligheten kommer förbättras under de kommande månaderna.

I början av året startade serieproduktionen av Ponsse K121 kranen, Ponsse Active Crane (kranspetsstyrning) och nya motorer som uppfyller kraven för steg V.

Dessutom startar senare i år produktionen av skördaren Ponsse Cobra och den nya skotaren Ponsse Bison.

© Anläggningsvärlden 2019.
info@anlaggningsvarlden.se

Dela: