Limträ ger säkrare byggarbetsplatser

Enligt branschorganisationen Svenskt Trä kan byggen med limträ ge bättre arbetsmiljö. Färre transporter, lägre ljudnivå och mindre damm är några av fördelarna.
Enligt branschorganisationen Svenskt Trä kan byggen med limträ ge bättre arbetsmiljö. Färre transporter, lägre ljudnivå och mindre damm är några av fördelarna.

Att det är både miljösmart och ekonomiskt att bygga i limträ känner många till. Men att träbyggnationer också kan innebära en bättre miljö på byggarbetsplatsen är kanske inte lika bekant.

– Limträ gör det möjligt att spara både tid och pengar, men också att konstruera hus och byggnader med liten miljöpåverkan. Det passar lika bra för nya projekt som kompletteringar och påbyggnationer. Limträ är också ett konstruktionsmaterial som påverkar arbetsmiljön positivt, säger Johan Fröbel chef distribution och teknik på branschorganisationen Svenskt Trä.

André Rönnqvist, projektledare hos Martinsons Byggsystem, har erfarenhet från flera världar – både byggarbetsplatser där betong har varit huvudmaterial och projekt där trä har dominerat. Han menar att limträstommarnas relativt låga vikt innebär flera fördelar på byggarbetsplatsen.

– I och med lägre vikt går det ofta att lasta fler kubik på varje lastbil. Det innebär färre transporter, lägre koldioxidavtryck och bättre ekonomi, men också ökad trafiksäkerhet på byggarbetsplatsen, säger André Rönnqvist.

Limträets låga vikt jämfört med andra material gör det också lättare att hantera. Vana trämontörer må vara partiska i frågan, men André Rönnqvist berättar att de ofta får positiva reaktioner från yrkes-grupper som traditionellt arbetar med andra konstruktionsmaterial.

– I de fall vi har anlitat smeder för att utföra specialarbeten i våra projekt har vi fått höra att limträ är ett trevligt och enkelt material att arbeta med, berättar André.

Buller och oljud påverkar också arbetsmiljön, särskilt inom byggsektorn. Och det handlar inte bara om tinnitus och andra hörselskador. Enligt Folkhälsomyndigheten påverkar buller och oljud även prestation, inlärning och sömn på ett negativt sätt. På projekt där limträ är det dominerande konstruktionsmaterialet, är det generellt tystare med mjukare ljudkurvor och färre skarpa bullertoppar.

– Alla som upplevt skillnaden håller nog med om att träprojekt innebär en behagligare ljudmiljö. Det är så tyst som det går att få på ett bygge, säger André Rönnqvist.

Vegard Brå, projektchef på nordiska totalentreprenören HENT, håller med.

– Det blir nästan inget buller alls på träprojekt. Det bidrar så klart till trivseln, menar han.

Även mängden avfall blir mindre i ett limträprojekt.

– Det dammar mindre jämfört med betong. Justeringar i betong eller stål är också mer tidskrävande än justeringar i limträ. Och med trä kan du använda relativt små maskiner och verktyg som du alltid har nära till hands, säger André Rönnqvist.

– En renare byggarbetsplats innebär bättre arbetsmiljö för alla yrkesgrupper som vistas på projektet, säger Vegard Brå. Han tror också att ökad branscherfarenhet av träbyggnadssystem kommer att innebära fördelar för både montörer och slutkunder.

– Resultatet kommer att bli ännu bättre säkerhet, men också lägre kostnader för slutkunderna.

© Anläggningsbranschen 2020.
info@anlaggningsvarlden.se