Effektiv gallring i Järvsöskogarna

Rolandsson & Nordlund Skogsentreprenad AB i Järvsö äger sedan årsskiftet en beståndsgående gallringsgrupp från finska Rosenlew. Från vänster: Jörgen Rolandsson, Elias Larsson och Peter Nordlund. Foto: Per Eriksson
Rolandsson & Nordlund Skogsentreprenad AB i Järvsö äger sedan årsskiftet en beståndsgående gallringsgrupp från finska Rosenlew. Från vänster: Jörgen Rolandsson, Elias Larsson och Peter Nordlund. Foto: Per Eriksson.

I Sverige finns det drygt en miljon hektar oröjd eller ogallrad medelålders skog så det är inte svårt att första att Järvsöföretagarna Jörgen Rolandsson och Peter Nordlund valde att satsa på en beståndsgående gallringsgrupp när det var dags att byta maskiner.

Tidigare hade företaget Ecolog skördare som övertogs av Jörgens bror. Peter Nordlund började som anställd maskinförare hos Jörgen 2007. 2015 gick han in som delägare i företaget som då fick namnet Jörgensson & Nordlund Skogsentreprenad AB.

Förra året tittade de på olika lösningar för beståndsgående gallring och fastnade till slut för en gallringsgrupp från finska Sampo Rosenlew. Skördaren är en Sampo Rosenlew HR46X som har en arbetsvikt på 8.000 kilo och en bredd på 2,10 meter. Motorn är en steg- 4 motor från Agco på 169 hästkrafter vid 2100 varv/minut. Vridmomentet är på 700 Nm vid 1100-1600 varv/minut. Som ”original” sitter det Kesla 18RH-II skördaraggregat på HR46X, men Jörgen och Peter valde att montera att Logmax-aggregat. Kranen är dessutom utskjutbar. Hydraulpumpen är en Rexroth A10V0 140cc/ 294 l/min/2100 rpm.

Skotaren är en Sampo Rosenlew FR28 som har en lastkapacitet på 10 ton och  är 2,72 meter bred. FR28 är utrustad med hydrostatisk-mekanisk transmission. Drivpumpen driver en mekanisk växellåda. Transmissionsaxlarna fördelar dragkraften till de främre och bakre boggierna. Dragkraften kan låsas mellan bak- och framaxel samt mellan varje boggis högra eller vänstra sida.

Jörgen och Peters maskiner används främst i gallringsskogar som hålls ganska täta. Trots det lägger de stickvägarna med 40 meters mellanrum. Tack vare den smidiga storleken på skördaren kan de utnyttja den beståndsgående metoden. Den grundläggande iden är att gallringsskördaren kan köras även utanför de stickvägar, som har öppnats för skotaren.

När Anläggningsvärlden kom på besök var det praktikanten Elias Larssons från Slotte Gymnasium (Naturbruk) i Ljusdal sista praktikdag på företaget. Elias är inte vilken lärling som helst. Han vann nämligen  Skogs-SM i skolklassen förra året och laddar nu för att delta i EM som går av stapeln den 28 maj i Ungern.

– Det ska bli roligt att få delta i EM, men det kommer bli svårt. Det är många moment som kan gå fel, säger Elias Larsson.

© Anläggningsvärlden 2017.
per@anlaggningsvarlden.se

_W5A1827

_W5A1845

_W5A1860