30 år med kabelborstar

Anders Blom på Dellenbygdens Maskintjänst ser stora fördelar med Greppoborsten. I första hand för att den sparar mycket tid men också för att man slipper slitsamt manuellt arbete med dålig arbetsmiljö.
Anders Blom på Dellenbygdens Maskintjänst ser stora fördelar med Greppoborsten. I första hand för att den sparar mycket tid men också för att man slipper slitsamt manuellt arbete med dålig arbetsmiljö.

Det är nu ganska precis 30 år sedan företaget Treman  i Ljusdal fick patent på Seeker kabelborstskopa, där borsten satt inbyggd och fälldes ut bak i en skopa.

Men med den tekniska utvecklingen där det blev vanligt med gripkassett i tiltrotatorn och efter ett önskemål från Hällbo Entreprenad i Bollnäs, som tanken på att ha borsten i gripen föddes på allvar och namnet blev Greppo.

– Att ha borsten i gripen istället blev ett rejält lyft  säger Sven Erik Nilsson på Treman, för det första kunde man nu kombinera borsten med andra redskap i fästet och då inte bara kabelskopor utan tex. asfaltsfräs, planerskopa, snöblad mm. Så vi kallar den för universalborste numera, för det andra blev den betydligt mer behändig och billig, fullt möjligt att slänga den i kombin eller på flaket om den tex. ska på annat jobb och användas på en annan maskin.

”Vi behöver inte ha personal som utför tidsödande och slitsamt manuellt arbete.” Anders Blom, Dellenbygdens Maskintjänst.

Det som hängt med är förbreddningssatsen där två lösa borstelement snabbt och enkelt kopplas på var sida huvudborsten, orginalbredden på cirka 38 centimeter för kabelschakt breddas då till cirka 1 meter och blir då ett bra redskap för uppstädning av tex. arbetsplatsen.

Kunder kom snart på att om man i det fall det går vända en planerskopa bakfram med borsten på insidan så sopas direkt i skopan som då även fungerar som kastskydd vilket uppskattats speciellt vid städning i trånga stadsmiljöer med bilar och skyltfönster runt omkring.

– En annan sak som även är värt att nämna är att den hos de flesta försäkringsbolag ger självriskbefrielse vid ev kabelskada, berättar Sven Erik Nilsson.

En av de entreprenörer som använder Greppoborsten vid kabelgrävning är Anders Blom på Dellenbygdens maskintjänst.

För tillfället arbetar Anders med framgrävning av bränsleledningar som ska bytas på en bensinstation i Ljusdal.

– Det är mycket tidsbesparande att använda kabelborsten, då vi inte behöver ha personal som utför tidsödande och slitsamt manuellt arbete i schaktet, säger Anders Blom.

– Vid friläggning av bränsetankar i backen med mycket rör som under inga omständigheter får gå sönder är Greppoborsten ett ovärdeligt redskap att använda som sparar enormt mycket tid, förklarar Anders Blom.

”Spadkillen” Joakim Olsson har nu kunnat ställa spaden större delen av tiden och istället ägna sig åt förberedelser och byta slangar och rör. – Jag har fått en betydligt bättre arbetsmiljö nu när borsten gör det tunga arbetet så kan jag ägna mej åt betydligt viktigare arbetsuppgifter.

Länk till Treman

Anläggningsvärlden 2019.
info@anlaggningsvarlden.se

_W5A4854 _W5A4882 _W5A4887 20190517_132936 _W5A4862

_W5A4849

Dela: